Güneş, dünyamızın içinde bulunduğu sistemin merkezi olan bir yıldızdır. Güneş sistemindeki gezegenler, güneşin etrafında dolaşır ve güneşin yaymış olduğu ısı ve ışığa maruz kalır. Aynı zamanda temel ışık ve ısı kaynağımız olan güneşin yaymış olduğu ışınlardan farklı şekillerde de faydalanabiliyoruz.
Güneş ışığı parçacıkları yani fotonlar, büyük bir enerji kaynağıdır. Ancak bu potansiyelli enerjiyi doğrudan kullanamıyoruz. Fotonları farklı teknikler kullanarak, çeşitli enerji türlerine dönüştürerek kullanabiliyoruz. Sürdürülebilirlik açısında oldukça önemli olan güneş enerjisini farklı alanlarda kullanabiliriz. Böylece karbon ayak izimizi düşürebiliriz.
Güneş enerjisinin karbon ayak izini düşürmesi ve yenilebilir bir enerji kaynağı olması gibi farklı avantajlarından dolayı pek çok farklı alanda kullanabiliyoruz.
Bu yazımızda sizler için Güneş Enerjisi Nedir sorusuna cevap vereceğiz ve Güneş Enerjisi Kullanım Alanlarından bahsedeceğiz.
Güneş Enerjisi Nedir?
Solar Enerji ya da daha çok bilinen adıyla Güneş Enerjisi, güneşin yaymış olduğu ışınlardan faydalanılarak elde edilebilen yenilebilir enerjidir. Güneş ışınlarından, farklı teknikler kullanılarak elektrik enerjisi elde edilebiliyor. Elde edilen elektrik enerjisi ise elektriğin kullanıldığı her alanda kullanılabiliyor.
Güneş enerjisinden faydalanmak için genel olarak Güneş Enerji Sistemleri kullanılır. Güneş enerji sistemleri, dünyaya düşen ve yüksek oranda enerji barındıran ışınlardan faydalanır. Güneş enerji sistemlerinde güneş panelleri bulunur. Güneş ışığı parçacıkları yani fotonlar, güneş panellerinin üzerine çarpar. Bu çarpma olayı gerçekleştiğinde ise güneş panelleri içerisinde bulunan hücrelerin elektronları hareketlenir ve atomlarından ayrılır. İletkenler güneş enerjisi hücrelerinin artı ve eksi taraflarına bağlanırsa, bir elektrik devresi oluşturulmuş olur. Böylece elektronlar bir devreden akar ve elektrik üretir. Yani hücreler panelleri, paneller ise güneş enerjisi sistemini oluşturur.
Güneş Enerjisi Kullanım Alanları
Güneş panelleri, fotonlardan doğru akım (DC) elde eder. Ancak televizyon, bilgisayar ve çeşitli ev aletleri alternatif akımla (AC) çalışır. Yani güneş enerjisi sisteminden elde edilen elektrik enerjisi, doğru akım evirici aracılığıyla alternatif akıma dönüştürülmeden kullanılamaz.
Güneş enerjisinden elde edilen elektrik enerjisi, doğru akım eviriciler ile alternatif akıma dönüştürüldükten sonra pek çok farklı alanda kullanılabilir. Ancak güneş enerjisi kullanım alanları sadece güneş panelleri ile sınırlı değildir.
Güneş enerjisi kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Şehirlerdeki trafik lambalarının ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretebilmek için
- Güneş panelleri ile evlerde sıcak su ve kısmen elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için
- Hesap makinesi ya da kol saati gibi cihazlarda
- Elektrik hatlarının bulunmadığı alanlarda elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilmek için
- Trafik lambaları, sokak lambaları ve işaret lambalarının elektrik enerjisini karşılayabilmek için
- Fabrika ve endüstriyel alanlardaki soğuk hava depolarının çatılarına kurulan güneş enerjisi sistemleri ile bu alanların elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için
- Tarımsal amaçlı sulama işlemlerinde kullanılabilir
- Seralarda üretilen meyve ya da sebzelerin ısıtılması için
- Uydu sistemlerinde elektrik ihtiyacın karşılanması için
- Acil telefon cihazlarında
- Cep telefonlarını şarj etmek için
- Bahçe aydınlatma sistemlerinde
- Güneş ocakları aracılığı ile yemek pişirmek için
- Pek bilinmese dahi soğuk su üretmek için
- Otel, hastane ve akaryakıt istasyonları gibi çeşitli yapılarda