Artan enerji maliyetlerini düşürmekle birlikte aynı zamanda kullanımda olan mevcut enerjiyi en verimli halde kullanmak için enerji yönetimi, başarılı bir organizasyonla birlikte uygun bir enerji etüt uygulaması gerekir. Enerji etüdü bir bina ya da tesis için gerekli ekipman kullanımıyla çeşitli ölçüm yöntemlerini bulunduran enerji verimliliği artırıp, enerji atığını minimum düzeye indirmek için yapılan çalışmalara denir.
Başarılı bir enerji etüdü; uygulanan bina ya da tesisin kapsamlı ve verimli biçimde çalışma performansını bulunduran bilgiler ortaya çıkarır ve bunun yanı sıra her ölçüm için finansal analizler oluşturur. Enerji etüdü, enerji tasarruf potansiyellerini, oluşan enerji atıklarını ve sera gazı emisyonlarını belirlemek, bunlarla ilgili enerji geri kazanımı sağlayan ya da önleyici tedbirleri teknik ve ekonomik anlamları ile ortaya koymak amacıyla sağlanır. Enerji etütleri, enerji kullanımının fazla gerçekleştiği tesislerde ya da binalarda enerji verimliliğini sağlamak için gerekli bir çalışmadır.
enerji etüt çalışması zorunludur. Binalarda enerji etüdü her yedi yılda bir defa yapılması zorunlu olup; endüstriyel işletmelerde ise bu zorunluluk dört yılda bir defa şeklindedir.
Enerji etüdü çalışmaları sanayi enerji etüt proje sertifikası ya da bina enerji etüt proje sertifikası bulunan mühendisler tarafından hazırlanır. Bu sertifikalar olmadan enerji etüt çalışmaları gerçekleştirmek mümkün değildir.
Günümüzde maliyeti oldukça artan enerji maliyetleri sebebiyle birçok kişi mevcut enerjinin kullanımını en verimli biçimde artırmak için enerji yönetimi konusunda destek almaktadır. Enerji etüt projesi sayesinde binalar için uygun ekipman kullanımıyla binada enerji verimliliği arttırılır. Binalarda enerji etüdü ile enerji sarfiyatı yaşanmasının önüne geçilir ve enerji verimliliği sağlanır. Binalarda başarılı olarak enerji etüdü projesi yürütebilmek için binadaki çalışma performansı detaylı olarak sunulur. Enerji etüdü oluşturulması esnasında ölçüm için finansal analizlerin kullanılması söz konusudur. Binalardaki enerji etüdü yöntemleri ile sağlanan enerji tasarrufları öğrenilir ve enerji atıklarına engel olunur.
Eski ya da yeni binalarda bulunan yalıtım özelliklerini, ısıtma ve soğutma sistemlerinden sağlanan verimi ve binanın minimum enerji ihtiyacı ile enerji tüketim miktarını belirlemeye yarayan belgelere “Enerji Kimlik Belgesi” adı verilir. 05.12.2008 tarihinde yayınlanmış olan Binalarda Enerji Tasarrufu Yönetmeliği kapsamınca 01.01.2011 tarihinden itibaren yapı ruhsatı alacak binaların Enerji Kimlik Belgesi almaları zorunluluk haline getirildi. Enerji Kimlik Belgesi alındığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle geçerlidir.
Binalarda yapılan enerji etüdünün amacı; enerji verimliliğini arttırarak enerji sarfiyatının önüne geçilmesidir. Enerji etüdü sayesinde binada bulunan enerjinin nasıl kullanıldığı belirlenmektedir. Enerjinin nasıl kullanıldığının belirlenmesinin ardından enerjide iyileştirme ve enerji tasarrufu sağlamanın noktalarının bulunması amaçlanır. Enerji etüdü ile enerji verimliliği projesinin sağladığı verimlilik oranı da ölçülebiliniyor.
Binalarda Enerji Etüt Yöntemleri
binalarda uygulanan enerji etüt yöntemleridir.
Binalarda enerji etüt uygulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Binalarda uygulanan enerji etüdü uygulaması sayesinde enerjinin verimliliğini arttırmaya yönelik ve enerji maliyetlerini düşürmek öncelikli amaçlar arasında yer alır. Bundan dolayı binalarda enerji etüdü uygulanırken yakma sistemlerinin kontrol edilmesi ve yakıtların verimli olacak şekilde seçilmesi oldukça önemli bir husustur. Isıtma, soğutma ve iklimlendirme sistemleri kapsamında en yüksek verimliliğin elde edilmesi sağlanır. Bu sebeple; ısı yalıtımının standartlara uygun biçimde yapılması gerekir. Böylelikle bina yalıtımı yapılarak ısı kayıplarının büyük ortanda önüne geçilir ve ısı kaybından dolayı oluşan enerji maliyetleri ortadan kaldırılır.
Binalarda enerji etüdü uygulaması kapsamında atık ısılar tespit edilmesiyle geri kazanım ile faaliyetler enerji etüdü raporunda yer alır. Atık ısının geri kazanımı için;
Ülkemizde kullanılan enerjinin büyük bir bölümü sanayi tesislerinde tüketiliyor. Bundan dolayı sanayi sektöründe enerji verimliliği çalışmalarına en fazla yoğunluk verilmeli. Çünkü batılı ülkelerde de enerji tasarrufu kapsamında yürütülen faaliyetler özellikle sanayi sektöründe görülüyor. Enerji tasarrufu konusunda faaliyetlerin öncelikle sanayi sektöründe yoğunlaşmasının bazı sebepleri bulunuyor. Bunlar;
Sanayide verimlilik için genel anlamda üç tür önlem alınabilir.
Bununla birlikte genel olarak;