Teknolojinin gelişmesiyle birlikte binaların ya da işletmelerin en büyük gider kalemlerinden biri enerji harcamalarıdır. Enerji giderlerinin azaltılması, çevreye kirliliği gibi çeşitli kirliliklerin önüne geçilebilmesi ve bu esnada mevcut işlemlerin aynı şekilde gerçekleştirilebilmesi için Enerji Verimliliği uygulamalarına başvuruluyor. Günümüzde enerji verimliliği uygulamalarında biri de Enerji Kimlik Belgesi’dir.
Enerji kimlik belgesi, binalarda enerji verimliliğinin artırılmasını sağlar. Enerji kimlik belgesi uzun süredir hayatımızda olmasına rağmen, bu konu hakkında bazı sorular sık sık soruluyor.
Bu yazımızda sizler için Enerji Kimlik Belgesi Nedir ve Binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Zorunlu Mudur sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Binalarda Enerji Kimlik Belgesinden bahsedeceğiz.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Enerji Kimlik Belgesi, kısaca EKB olarak da bilinir. Enerji kimlik belgesi; binalarda enerjinin verimli kullanılması, gereksiz enerji kullanımının önüne geçilmesi ve dolayısıyla çevrenin korunabilmesi için enerji tüketiminin sınıflandırılması, ısıtma–soğutma sistemlerinin verimlerini ve yalıtım özelliklerini içeren bir belge türüdür.
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetki verilen danışmanlık şirketlerine başvurularak alınır. Başvuruda bulunması gereken ve Enerji Kimlik Belgesi almak için gerekli belgeler şunlardır;
- Mimari proje
- Mantolama varsa ısı yazılım projesi
- Elektrik aydınlatma projesi
- Mekanik proje
Bu belgelerin temin edilmesinin ardından, yetkili şirketlerle iletişime geçilmesi halinde Enerji Kimlik Belgesi alınabilir.
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınmasının sağladığı pek çok farklı fayda vardır. Bu faydalardan bazıları şu şekildedir;
- Binanızın yıllık enerji tüketimini öğrenmenizi sağlar.
- Binanız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış bir bina haline gelir.
- Binanızın alım, satım ya da kiralama işlemlerinde herhangi bir problem ile karşılaşmazsınız.
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi bunların dışında pek çok farklı parametrenin bilinmesini ve gerekli önlemler alınabilmesi için sayısal veriler elde etmenizi sağlar.
Ancak bazı bina türlerinin Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu değildir. Bu binalar şu şekildedir;
- Sanayi sektöründe hizmet veren binalar
- Sera ve atölyeler
- Kullanım alanı 50 m²’nin altında olan binalar
- Isıtılması ya da soğutulması için işlem yapılmayan depo ya da ahır gibi yapılar
- Planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan yapılar
- Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar ile Milli İstihbarat Teşkilatına ait yapılar
- Cami ve kilise gibi ibadet alanları
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Zorunlu Mudur?
Binalarda enerji kimlik belgesi zorunludur. Enerji verimliliğinin sağlanabilmesi için Enerji Kimlik Belgesi’nin alınması, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanun dahilindeki Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nce zorunlu hale getirilmiştir.
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre 2020 yılının Ocak ayından itibaren mesken niteliği taşıyan binaların Enerji Kimlik Belgesi alması zorunludur. Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu olan binalar enerji kimlik belgesi almazsa; alım, satım ve kiralama işlemleri gerçekleştirilemez. Ancak Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı olan binaların A ile G arasında derecelendirilen, herhangi bir enerji tüketim sınıfı belgesi alması yeterli olacaktır. 2011 yılından sonra yapılan binaların ise Enerji Kimlik Belgeleri en az C kategorisinde olmalıdır. Gerekli şartların sağlanması ile alınan Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl süreyle geçerlidir.