Enerji Kaynaklarından Nasıl Tasarruf Edilir?

Teknolojinin gelişmesi ve enerji kullanımının çok yüksek seviyelere çıkmasıyla birlikte enerjinin daha verimli kullanılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Kişiler ve şirketler enerjinin daha verimli kullanılması için profesyonel destek alıyor. Sadece kişi ya da şirketler değil, aynı zamanda devletler çeşitli yasal zorunluluklar getirerek, enerjinin verimli kullanılması için elinden geleni yapıyor. 

Enerji kaynaklarından tasarruf etmenin, farklı faydaları vardır. Örneğin; kişiler bazında düşünecek olursak, enerji kaynaklarından tasarruf edilerek faturalar azaltabilir. Bina, sanayi tesisleri ve kamu binalarında enerji kaynaklarından tasarruf etmenin ise maddi faydasının dışında karbon ayakizinin küçültülmesi, doğanın korunması ve küresel ısınmanın etkilerinin azaltılabilmesi gibi pek çok farklı faydası vardır.

Enerji kaynaklarından tasarruf edilebilmesinin bu kadar önemli olması nedeniyle bu konu ile ilgili değinilmesi gereken konular ve cevaplandırılması gereken sorular mevcuttur.

Bu yazımızda sizler için Enerji Tasarrufu İçin Olması Gerekenler Şeylerden bahsedeceğiz ve Enerji Kaynaklarından Nasıl Tasarruf Edilir sorusuna cevap vereceğiz. 

Enerji Tasarrufu İçin Olması Gereken Şeyler

Enerji tasarrufu olması için gereken şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Enerji Etüdü: Bir enerji sisteminde, enerjinin mümkün olan en verimli şekilde kullanıldığının incelenmesi işlemidir. Bu yüzden enerji tasarrufu için olmazsa olmazlar arasındadır.
  • Enerji İzleme: Tesislerdeki elektrik, su, yakıt, buhar ve basınçlı hava gibi tüm tüketimleri ve bu tüketimlerin değişimine neden olabilecek sıcaklık, nem ve üretim sayısı gibi tüm parametrelerin istenilen yerden anlık olarak izlenmesini, kayıt altına alınmasını ve raporlanmasını sağlayan sistemdir. Harcama kalemlerini net bir şekilde ortaya çıkarabildiği için oldukça önemlidir.
  • Enerji Verimliliği: Binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne neden olmadan, birim ya da ürün başına düşen enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Enerji tasarrufu ile aynı anlamda olmasa dahi aralarında bir ilişki vardır.
  • Yenilebilir Enerji Kaynakları: Yenilebilir enerji kaynakları sonsuz kabul edilebilecek düzeyde olduğu için bu kaynaklardan faydalanılması, enerji tasarrufu için oldukça önemlidir.
  • Enerji Kimlik Belgesi: Binalarda enerjinin verimli kullanılması, gereksiz enerji kullanımının önüne geçilmesi ve dolayısıyla çevrenin korunabilmesi için enerji tüketiminin sınıflandırılması, ısıtma-soğutma sistemlerinin verimlerini ve yalıtım özelliklerini içeren bir belge türüdür. Enerji tasarrufu adına oldukça önemli bir belgedir.
  • Enerji Yöneticiliği: Binalar ve endüstriyel işletmelerde enerji yönetimi ile ilgili olan görevlerin tamamını yerine getirme işlemidir. Enerji Yöneticisi ile birlikte çalışmak, enerji tasarrufuna büyük katkı sağlar.

Enerji Kaynaklarından Nasıl Tasarruf Edilir?

Enerji kaynaklarından tasarruf etmenin en temel yolu, enerji tasarrufu için olması gereken şeylerin uygulanmasıdır. Bir önceki başlıkta saydığımız uygulamaların uygulanmasıyla, gerekli belgelerin alınmasıyla ve alanında uzman, profesyonel kişiler ile çalışılmasıyla enerji kaynaklarından yüksek oranda tasarruf edilebilir. 

Enerji kaynaklarından tasarruf edilebilmesi için kurumsal düzey dışında bireysel olarak alınabilecek önlemler de mevcuttur. Bu önlemlere örnekler verecek olursak;

  • Kullanılmayan lambaları kapatın ve yüksek verimlilikteki lambalardan kullanın.
  • Enerji sınıfı yüksek ev aletleri kullanın.
  • Doğal, yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum düzeyde faydalanmaya çalışın.
  • Ev aletlerinizi olabildiğince ekonomik modda kullanmaya çalışın.

Bireysel olarak bunlar gibi pek çok farklı önlem alınabilir. Kısaca bireysel ve kurumsal düzeyde alınabilecek olan önlemler ile enerji kaynaklarından tasarruf edilebilir.