ENERJİ KİMLİK BELGESİ NE İŞE YARAR?
Günümüzde binaların ya da işletmelerin en büyük harcama kalemlerinden biri enerji giderleridir. Enerji giderlerinin azaltılması ve bu esnada mevcut işlemlerin aynı şekilde gerçekleştirilebilmesi için Enerji Verimliliği uygulamalarına başvurulur. Enerji verimliliği uygulamalarından biri de Enerji Kimlik Belgesi’dir. Enerji Kimlik Belgesi ile binalarda enerji verimliliği artırılır. Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili bazı sorular sık sık soruluyor.

Bu yazımızda sizler için Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Enerji Kimlik Belgesi Yetkisi Nasıl Alınır ve Enerji Kimlik Belgesi İçin Ne Gerekli sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Enerji Kimlik Belgesi 2021 Fiyatları’ndan bahsedeceğiz.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB, binalarda enerjinin verimli kullanılması, gereksiz enerji kullanımının önüne geçilmesi ve çevrenin korunabilmesi adına, enerji tüketiminin sınıflandırılması, ısıtma-soğutma sistemlerinin verimlerini ve yalıtım özelliklerini içeren bir belge türüdür.
Enerji verimliliğinin sağlanabilmesi adına Enerji Kimlik Belgesi’nin alınması, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu konun dahilindeki Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nce zorunlu hale getirilmiştir.
Enerji Kimlik Belgesi Yetkisi Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi yetkisi alabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından Enerji Kimlik Belgesi kursu alınmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarından Enerji Kimlik Belgesi kursunu başarıyla tamamlayan kişiler Enerji Kimlik Belgesi Yetkisi’ne sahip olabilir.
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı olmak isteyen elektrik, makine, inşaat mühendisleri ve mimarlar, gerekli kursun sonunda yapılan sınavdan taban puanı alarak uzman olabilirler. Enerji Kimlik Belgesi vermek için bu sertifikaya sahip olması zorunludur.
Enerji Kimlik Belgesi İçin Ne Gerekli?

Enerji kayıplarının önüne geçmek için düzenlenen Enerji Kimlik Belgesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetki verilen danışmanlık şirketlerine başvurularak alınıyor. Başvuruda bulunması gereken ve Enerji Kimlik Belgesi almak için gerekli belgeler şunlardır;
- Mekanik proje
- Mimari proje
- Mantolama varsa ısı yazılım projesi
- Elektrik aydınlatma projesi
Bu belgeler temin edilerek, yetkili şirketlerle iletişime geçilmesi halinde Enerji Kimlik Belgesi alınabilir.
Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları 2021

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu, 05.12.2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği kapsamında ‘mevcut ve yeni binalara’ Enerji Kimlik Belgesi almanın zorunlu olduğu belirtilmiştir. Bu yasa kapsamında otel, alışveriş merkezi, havalimanı, okul ve otogar gibi ticari hizmet binaları, kamu binaları ve site, apartman, villa gibi konutlarda bu belgeyi almak zorunludur. Ancak sanayi sektöründe üretim faaliyeti yürüten binalar, münferit olarak inşa edilen ısıtılmasına ve soğutulmasına ihtiyaç duyulmayan depo gibi binalar bu belgeyi almak zorunda değildir.

Enerji Kimlik Belgesi fiyatıyla ilgili net bir sayı söyleyemeyiz. Çünkü pek çok farklı parametreye göre fiyat değişikliği yaşanıyor. Ancak tahmini örnekler verecek olursak; 40 dairelik apartmanda kişi başı 40-50 Tl civarında bir fiyat ortaya çıkarken, 200 dairelik apartmanda ise bu fiyat 20-30 Tl civarına kadar düşüyor. Enerji kimlik belgesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, ilgili kurumlara danışabilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Enerji Kimlik Belgesi Yetkisi Nasıl Alınır ve Enerji Kimlik Belgesi İçin Ne Gerekli sorularına cevap verdik. Ayrıca Enerji Kimlik Belgesi 2021 Fiyatları’ndan bahsettik. Winergy olarak hizmetlerimizden biri de Enerji Kimlik Belgesidir. Profesyonel ekibimizle ve çeşitli ölçüm cihazlarımızla gerçekleştirdiğimiz analizlerin sonuçlarına göre gerekli işlemleri yaparak enerji verimliliğinizi artırıyor ve karbon ayak izinizi azaltıyoruz. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Binalarda Enerji etüdünün Avantajları Nelerdir? 7 Önemli Madde