Teknolojinin gelişmesi ve enerji kullanımının çok yüksek seviyelere çıkmasıyla birlikte enerjinin daha verimli kullanılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Kişiler ve şirketler enerjinin daha verimli kullanılması için profesyonel destek alıyor. Sadece kişi ya da şirketler değil, aynı zamanda devletler çeşitli yasal zorunluluklar getirerek, enerjinin verimli kullanılması için elinden geleni yapıyor.
Enerji verimliliği çalışmalarından biri de Enerji Etüdü’dür. Enerji Etüdü uzun süredir hayatımızdadır. Ancak enerji etüdü ile ilgili özellikle “Binalarda Avantajları Nelerdir” gibi sorular sık sık soruluyor.
Bu yazımızda sizler için Enerji Etüdü Nedir ve Enerji Etüdü Neden Gereklidir sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Binalarda Enerji Etüdünün 7 Önemli Avantajından bahsedeceğiz.
Enerji Etüdü Nedir?
Enerji Etüdü; bir enerji sistemindeki enerjinin, mümkün olan en verimli şekilde kullanılıp kullanılmadığının incelenmesi işlemidir. Enerji etüdü ile işletmelerde incelemeler ve ölçümler yapılır. Bu inceleme ve ölçümlerin sonucunda elde edilen veriler ile hesaplamalar yapılır. Gerekli işlemlerin yapılmasının ardından enerji verimliliği artışını sağlayacak önlemler ya da yatırımlar, teknik ve mali boyutlarıyla raporlanır.
Enerji Etüdü Neden Gereklidir?
Enerji etüdü çeşitli avantajlarından dolayı kullanılması gereklidir. Ancak avantajlarından önce, enerji etüdünün uygulanması zorunludur. Ülkemizde enerji verimliliğinin artırılması amacıyla enerji etüdü, belirli şartları sağlayan işletmelere zorunlu hale getirilmiştir.
Enerji etüdü zorunluluğu yasası şu şartları gerçekleştiren işletmeleri ve binaları kapsıyor;
- Toplam inşaat alanı en az 20.000 metrekare ve üzeri olan ya da yıllık enerji toplam 500 TEP (1 TEP, 11600 kWh’e eşittir) ve üzeri olan okul, hastane, alışveriş merkezi ya da otel gibi ticari binalar,
- Toplam inşaat alanı en az 10.000 metrekare ve üzeri olan ya da yıllık enerji toplamı 250 TEP ve üzeri olan kamu binaları,
- Toplam yıllık enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler şeklinde tanımlanmıştır.
Gerekli şartların sağlamasına rağmen enerji etüdü yapılmaması halinde ise 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca 34.201,00 – 171.050,00 TL arasında cezai işlem uygulanıyor.
Ülkemizde ve dünya genelinde, enerjinin verimli kullanılması için pek çok uygulamalar hayata geçiriliyor. Enerji etüdü, bu uygulamalardan biri olduğu için uygulanması gereklidir.
Binalarda Enerji Etüdünün 7 Önemli Avantajı
Bina Enerji Etüdü, binalarda enerji tüketimleri ve enerji ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanır ve gerekli ölçümler yapılarak, alınması gereken önlemleri belirler. Bu yüzden enerji etüdünün pek çok farklı avantajı vardır. Binalarda Enerji Etüdünün avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Enerji maliyetlerinin ciddi bir oranda düşürülmesini sağlar.
- Enerji etüdü ile enerji verimliliği artacağı için karbon ayak iziniz küçülür.
- Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha sağlıklı bir şekilde faydalanabilirsiniz.
- Enerji etüdü sonucunda elde edilen raporlar incelenerek, binalarda gerekli iyileştirmeler yapılabilir.
- Binalarda aydınlatma sistemlerinin çok daha sağlıklı ve verimli çalışmasını sağlar.
- Atık ısının geri kazanımı sağlanır.
- Binanın yalıtım sistemleri kusursuz hale getirilir.
Özetlemek gerekirse; binalarda enerji etüdü, enerji verimliliğini artırır ve enerji giderlerinde gözle görülür bir düşüş yaşanmasını sağlar.
Bu yazımızda sizler için Enerji Etüdü Nedir ve Enerji Etüdü Neden Gereklidir sorularına cevap verdik. Ayrıca Binalarda Enerji Etüdünün 7 Önemli Avantajından bahsettik. Winergy olarak sanayilerde ve binalarda enerji verimliliğini artırmak adına çeşitli ölçüm cihazları ve profesyonel ekibimizle gerekli analizleri yapıyoruz. Analizlerin sonuçlarına göre gerekli işlemleri yaparak enerji verimliliğini artıyor ve karbon ayak izinizi azaltıyoruz. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için https://winergytechnologies.com/ adresi üzerinden iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Enerji Etüdü İle İlgili Bilinmesi Gereken 5 Önemli Nokta